Project: Leven met MS

Documentaire: Vargeltje -
Mijn moeder met MS

Mijn passie ligt bij bijzondere verhalen vertellen. Eén van die verhalen die ik graag wil vertellen is die van mijn moeder. En wat begon als een kleine opdracht voor mijn opleiding is uitgelopen tot een volledige documentaire.

Op 23-05-2019 kreeg mijn moeder de diagnose Multiple Sclerose (MS) en sindsdien is er voor haar, en ook voor mij als haar dochter, veel veranderd. Drie jaar na het krijgen van de diagnose schreef ik een brief aan mijn moeder, deze brief is leidend geworden voor de documentaire. In de zes maanden na het schrijven van deze brief heb ik deze documentaire gemaakt.

Ik vertel het verhaal van de eerste drie jaar na de diagnose en ik zoek antwoorden op moeilijke vragen. Hoe ga je met zo’n diagnose om? Hoe ziet haar MS eruit? Hoe blijf je zo gezond mogelijk? Hoe blijf je positief en leef je verder? Door over dit soort vragen in gesprek te gaan, hoop ik meer bewust wording en begrip te creëren voor mensen met deze chronische ziekte. Dit is één van de vele verhalen, MS ziet er voor iedereen anders uit.

Portretreeks: Mijn leven met MS

Als voorloper op de documentaire schreef ik een portretreeks; Mijn leven met MS. In de reeks ga ik in gesprek met drie MS’ers over het krijgen van deze diagnose, hoe de diagnose het dagelijks leven beïnvloedt en hoe zij nu in het leven staan. Deze reeks laat zien hoe verschillend het leven met MS kan zijn en dat de ziekte er voor iedereen anders uit ziet. Naast deze drie persoonlijke verhalen schreef ik aan de hand van een gesprek met een neuroloog een achtergrondartikel over wat MS nou eigenlijk is.