Amélie de musical betoverd Gronings publiek

Groningen werd op 23 mei verrast met een Franse sfeer. De musical Amélie bracht een impressie van Parijs naar (theaternaam). De musical, gebaseerd op de bekende Franse film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, is met een kleine cast op tour door Nederland. De Groningers hebben er helaas wel even op moeten wachten. Door coronabesmettingen in de cast is de uitvoering verplaatst van een paar weken terug naar vorige week donderdag. Maar het werd uiteindelijk een avond om niet te vergeten en het was het wachten zeker waard. “Dit is nu de tweede keer dat ik hem live zie, wat een prachtige voorstelling is het toch”, vertelt een bezoeker enthousiast.

In de musical volgen we Amélie Poulain en haar zoektocht naar de liefde. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze verschillende mensen die ingewikkelde verhalen bij zich dragen. Het is een verhaal dat gaat over omgaan met het verleden, de zoektocht naar eigenliefde en het ingewikkelde proces van verliefd worden. Ondanks de soms overdreven uitwerkingen van karakters zal iedereen zich herkennen in dit dromerige verhaal. De van origine Engelstalige musical is door Daniël Cohen vertaald naar het Nederlands en de nieuwe teksten doen recht aan de magie van het verhaal. Het publiek lacht om de grappen en hier en daar wordt er richting het einde een traantje weggepinkt. Ze viel de levensgrote kabouterpop erg in de smaak en werd er hard gelachen tijdens zijn lied.

Opletten geblazen

Zodra het doek omhoog gaat begint de musical met het bekendste nummer van de originele filmmuziek: Comptine d’un autre ête. Een slimme opening, die het publiek meteen pakt. Na een korte versie live gespeeld van dit mooie muziekstuk starten we met het eerste liedje. Meteen wordt het belang van het decor en de poppen duidelijk. Het decor wordt de hele musical lang door de cast uit elkaar getrokken en weer terug geschoven om op deze slimme manier de illusie van verschillende locaties te creëren. En tijdens het lied over Amélies jeugd, wordt het publiek betoverd door de pop die de jonge Amélie moet voorstellen. “Ik vond vooral het gebruik van het decor zo goed gedaan. En oh die poppen, prachtig. Heel slim opgelost! En wat een creatief team”, zo klinkt een jong koppel dat na afloop samen een drankje drinkt.

Tijdens de voorstelling is het wel opletten geblazen. Waar de originele cast 16 leden telt, bestaat de Nederlandse cast maar uit 8 acteurs. Dat betekent: dubbelrollen. Door slim gebruik te maken van verschillende kleuren kledingstukken wordt al snel duidelijk wie wie is en is het verhaal makkelijk te volgen. En wat zingt deze cast goed. Vooral Christanne de Bruijn is gemaakt voor de rol van Amélie, met veel charme en enthousiasme speelt ze het dromerige meisje. En David Schwarz als Nino maakt het helemaal af. Sommige instrumenten, waarop de cast sommige liedjes live speelden, konden echter van te voren iets beter gestemd worden, niet alle stukken waren even zuiver. “Wat een prachtige cast. Stuk voor stuk geweldige mensen. Ze deden het fantastisch. Vooral die Amélie, wat kan zij zingen.”

Enthousiast en geïnspireerd door het verhaal en de charme van de cast verlaat het publiek het theater. Het was een avond gevuld met mooie muziek, veel gelach en af en toe een traan. Al met al een geslaagde avond.

Leave a Comment

Your email address will not be published.