Light & Food festival Zaandam brengt Japanse cultuur dichtbij

Als je van sushi, Japanse cultuur en heel veel lichtjes houdt, dan was het Japan Light & Food festival een evenement om bij te zijn. Het festival bracht de Japanse cultuur erg dichtbij. In het Taets Art en event park in Zaandam werden in het weekend van 6, 7 en 8 mei twee grote hallen omgebouwd tot een Japanse oase. Tijdens het festival kon je genieten van lichtjes, eten en muziek. Ook waren er verschillende activiteiten waar je aan deel kon nemen, zoals karaoke, een silent disco en verschillende spelletjes.

Wanneer je zondagmiddag de hal binnenkomt, wordt je verwelkomd in een donkere hal vol LED-lampjes in verschillende kleuren. Zo leidt een koepel van lichtjes de bezoekers naar een ruimte waar de vele lichtjes de indruk geven van een bos. Dit ‘lichtjesbos’ is de perfecte plek voor een foto. Dit maakt deze ruimte erg druk en soms moet je wachten om op dát perfecte plekje een foto te kunnen maken. Wel hangt er een goede sfeer, eindelijk mogen dit soort festivals weer doorgaan zonder restricties. Voor twee bezoeksters, gekleed in paarse Japanse kleding, is dit het eerste festival na corona en er staan nog flink wat festivals op de planning. “Het is fantastisch om weer zo iets te ondernemen. Voor corona ging ik naar heel veel festivals, dus ik heb het echt wel gemist.”

Zodra je de hallen van het festival binnen loopt ontkom je niet aan de geur. Verschillende vlagen van zoet, gefrituurd en vers klaar gemaakt eten zorgen meteen voor een gevoel van trek. Als je klaar bent met foto’s maken in de lichthal kom je bij de bron van deze lekkere geuren. Een grote hal staat vol met verschillende kraampjes en in het midden staan verschillende tafels waar al veel mensen genieten van eten. De hoeveelheid sushi die er te kopen is valt meteen op. Je kunt plaatsnemen aan een sushibar, waar verse sushi op een lopende band langs komt, maar er zijn ook genoeg kraampjes waar borden vol sushi vers gemaakt worden.

Achter één van deze kraampjes staat een opgewekte medewerker klanten te helpen en borden op te maken. “Het is een ontzettend druk weekend, maar dat maakt het niet minder leuk. Vorige week hebben we dit ook gedaan in Ahoy en het is gewoon heerlijk om dit weer te mogen doen.”

Naast sushi is er nog veel meer eten te vinden op het Light & Food festival. In een tweede hal staan kraampjes die een verscheidenheid aan Japanse gerechten verkopen. Vooral het kraampje waar ijsrollen vers gemaakt worden valt in de smaak, een lange rij met mensen staat met smart te wachten op het toetje. Achter het kraampje zijn twee jonge vrouwen gekleed in Japanse kleding druk bezig met het rollen. “Het valt nu nog wel mee. Gisteren hebben mensen wel 40 minuten moeten wachten op hun ijs, omdat het zo druk was. Voor het tijdslot van drie uur waarin je dit festival mag bezoeken is 40 minuten wachten wel erg lang. Maar wij vinden het natuurlijk alleen maar leuk!” Lacht een van de vrouwen.

Na drie uur genieten van de Japanse cultuur en eten is het tijd om de hallen te verlaten. De overgang van de donkere hallen naar de felle zon is groot. “Het was heerlijk om even onder te dompelen in deze cultuur en om een dagje te genieten van lekker eten.” Buiten staan de mensen die tijdens het volgende tijdslot naar binnen mogen alweer te wachten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.