Na twee jaar coronastop kan Elfia Haarzuilens weer doorgaan

“Gewoon weer even ongegeneerd jezelf zijn”, zo wordt het festival Elfia beschreven. Op 23 en 24 april zijn de kasteeltuinen van het grootste kasteel van Nederland, Kasteel de Haar, weer omgetoverd in het magische land Elfia. Eindelijk is het evenement, dat normaal twee keer per jaar gehouden wordt, na twee jaar weer te bezoeken. Elfia is het grootste outdoor kostuum en cosplay evenement van Europa en je komt er de meest bijzondere creaties tegen.

Bij de grens tussen de ‘normale wereld’ en Elfia begroeten twee vriendelijke grenswachters je, zij begeleiden je met een glimlach het land binnen. Bij binnenkomst voel je het meteen, de magie. Het geluid van lachende mensen, de geur van prachtige bloemen, het indrukwekkende kasteel op de achtergrond en kleurrijke kostuums geven je het gevoel van rust en plezier. In Elfia zul je je niet vervelen. Het is een weekend vol muziek, lekker eten, spectaculaire optredens, markten waar je veel verschillende spullen kunt kopen en, misschien wel het belangrijkste, kijken naar prachtige kostuums.

Een weekend lang jezelf zijn

Gaia Brondijk

Tegen een boom zit iemand volledig gekleed in zwart te genieten van de zon. De kleding, het masker en het wapen geven de indruk van een soldaat. “Het leukste vind ik toch wel dat iedereen verkleed is, of iets leuks aan heeft”, vertelt een zware stem van achter het masker. “Ik kom hier vooral voor mensen kijken en vrienden maken.” Zijn kostuum heeft hij volledig zelf bedacht en gemaakt. Door een opening in zijn masker steekt hij het rietje van een pakje Fristi.

Iets verder zitten twee prinsessen op een bankje. Ze dragen twee grote baljurken, de een in het roze en de ander in het blauw. Met een glimlach laat de roze prinses het vogelnestje op haar hoofd zien. “Wij kiezen altijd een thema. Het is lente en dat moet gevierd worden, vandaar het vogelnestje. De basis jurk hebben we gekocht en daar hebben we zelf de accessoires bij gemaakt.” De andere prinses vult aan: “Wij genieten altijd heel erg van Elfia, we komen er al een flink aantal jaren. Het mooiste vind ik het zien van hoeveel mensen hier genieten en de sfeer die hier hangt. Niks is gek en iedereen is goed zoals zij zijn. Je kunt gewoon weer even ongegeneerd jezelf zijn.”

Het dragen en maken van kostuums is een belangrijk onderdeel aan het bezoeken van Elfia. Zo kun je ook deelnemen aan verschillende kostuumparades en -wedstrijden. Hoeveel tijd en geld je steekt in de kleding maakt helemaal niet uit, iedereen is welkom in Elfia.

Even de coronashit loslaten

Het is al sinds 2001 te bezoeken en sommige bezoekers komen er al vanaf het begin. Het was voor veel Elfianen een flinke tegenvaller dat het evenement voor twee jaar niet door kon gaan vanwege coronamaatregelen. Het feit dat het nu weer door kan gaan maakt deze editie nog specialer. Bij de bezoekers, het organisatieteam en de verkopers achter de kraampjes hangt een opgewekte sfeer. De in het zwart geklede soldaat beschrijft een gevoel van heimwee die hij de afgelopen twee jaar gevoeld heeft, nu geniet hij nog ietsje extra van het weekend.

Gaia Brondijk

Drie jonge meiden, allemaal uitgebreid gekleed in een kostuum, herkennen zijn gevoel. “We komen al tien jaar in Elfia, dus we hebben het echt gemist de afgelopen twee jaar. En het is fijn om te merken dat er zo’n goede sfeer hangt. Ik heb het gevoel dat we allemaal even de coronashit los kunnen laten.”

Na een weekend vol plezier en zorgen kunnen loslaten is het weer tijd om terug te keren naar de normale wereld. Maar binnenkort begint alweer de kaartverkoop voor Elfia Arcen dat in september plaats zal vinden. Voor nu is het tijd voor nagenieten. Bij het vertrekken wordt je uitgeleid met de quote: ‘Don’t forget, you’ll never dream alone’.

Bekijk hier de reportage over Elfia

Leave a Comment

Your email address will not be published.