Wandelen met Daan Schuurmans maakt alles goed

“Joehoe Daan, moeten we hier rechts of links?” Hier staan we dan. Op een druk kruispunt midden in Deventer. Mensen met tasjes vol kleding lopen aan ons voorbij, maar wij zijn hier niet voor het shoppen. We lopen twijfelend een aantal stappen naar voren en komen in de volgende zone. “Ziet u daar het witte huis in de straat naar rechts, daar moeten we in. We lopen op ons gemak deze straat uit”, zegt Daan in ons oor.

Meteen toen Deventer als optie naar voren kwam voor onze stedentrip wisten we dat we de podwalk van Het Verhaal Van Nederland wilden lopen. Een tijd geleden boekten we na lang twijfelen een vakantie, een paar nachtjes in een hotel. Voor het eerst met z’n tweetjes én de rolstoel op pad. En hier lopen we dan, in Deventer, met Daan Schuurmans in één oor en onze nieuwe rolstoelrugzak volgepakt aan de rolstoel.

Door: Gaia Brondijk

Aan de lijn met NS

De afstand die mijn moeder kan lopen is sinds een paar jaar beperkt, de rolstoel moest dus mee op vakantie. Reizen met de trein was de enige optie, aangezien wij allebei geen auto kunnen rijden. Gelukkig kan je in Nederland gratis reisassistentie aanvragen. En dat gaan we doen.

Nou, dat blijkt een hele opgave. Ons eerste obstakel is werkzaamheden aan het spoor, waardoor we een groot deel van de reis moeten afleggen in een stopbus. Tijdens het bellen met iemand van NS blijkt dat we een paar dagen van te voren gewoon kunnen bellen voor het aanvragen van de reisassistentie. En dat de rolstoel in de stopbus mee kan. Dus bellen wij een paar dagen van te voren naar het nummer voor de NS reisassistentie. Een uur lang hangen we aan de lijn met een niet zo makkelijk te begrijpen medewerkster. De conclusie is dat we niet kunnen reizen met de stopbus en dat we via een omweg, met reisassistentie, in Deventer aan komen. Het boekingsnummer dat we krijgen, zodat we de reisgegevens konden zien, kunnen we alleen nergens in de NS-app invullen. En later bleek dat onze achternaam verkeerd is ingevuld.

Het is ontzettend fijn dat er reisassistentie aangeboden wordt en dat wij die zomaar kunnen aanvragen, maar waarom staat er nergens duidelijk uitgelegd hoe je de assistentie aanvraagt? Na lang zoeken op de website van NS en zelfs na spreken met een medewerker van NS zijn we er nog niet uit.  Na lang zoeken en stoeien vinden we uiteindelijk zelf uit, eigenlijk op een heel makkelijke manier, reisassistentie aan kan vragen in de NS-app. Je moet kennelijk ergens op de NS website eerst aangeven dat je reist met een hulpmiddel, daarna komt de optie in de NS-app om zelf assistentie aan te vragen tevoorschijn. De reis zelf verloopt gelukkig heel soepel. Op elk afgesproken punt staat iemand voor ons klaar en kunnen we op ons gemak op reis naar Deventer. Alleen blijft bellen met de NS een gedoe.

Door: Gaia Brondijk

Een stad vol geschiedenis

Het Verhaal Van Nederland is een nieuw programma geproduceerd door NTR. Een tiendelige historische documentaireserie waarin het verhaal van Nederland, vanaf het moment dat de eerste bewoners er zich vestigden, wordt verteld. Acteur en verteller Daan Schuurmans neemt de kijkers mee langs belangrijke momenten uit onze geschiedenis. Ook verschenen er een podcast, lessen voor scholen van het basis- en middelbare onderwijs en verschillende podwalks.

Zo is er dus ook een podwalk te bewandelen en te beluisteren in Deventer. Wandelend door de binnenstad leidt het verhaal jou langs verschillende historische punten. Daan Schuurmans vertelt over hoe de mensen leefden, wat ze meemaakten en hoe verschillende historische gebeurtenissen de stad in de greep hielden. De podwalk in Deventer sluit aan op aflevering 5 van de serie, Pestlijders en predikanten. In de veertiende eeuw wordt Nederland in de greep gehouden door een ziekte die vele doden eist: de pest. Dee aflevering en de podwalk vertellen over deze periode en het belicht het verhaal van de Deventenaar Geert Groote. 

Er is nog veel meer geschiedenis te vinden in Deventer. De oude binnenstad staat vol met musea, oude pandjes, kerken en andere historische punten. Wij lopen, onder leiding van Daan, langs meerdere van deze historische plekjes. Ook hebben we gewandeld in Plantsoen Worp, de oudste openbare wandelplaats van Nederland. Kortom, Deventer is een stad vol geschiedenis.

Echt genieten

Na het lange gestoei met het aanvragen en na alle spanningen rondom het reizen met reisassistentie komen we in Deventer aan. En Deventer viel absoluut niet tegen! We hebben veel vriendelijke mensen ontmoet, wat ons, en vooral mijn moeder, heel erg helpt. Bij het vragen naar hulp wil je nooit opdringerig overkomen, maar we kregen juist van iemand te horen dat we het altijd moeten blijven vragen en ons nooit verlegen moeten voelen.

Inmiddels naderen we alweer het einde van de podwalk. We komen aan bij de IJssel en nemen het pontje naar de overkant. Daar eindigt onze wandeling. Wat hebben wij genoten van het wandelen door de geschiedenis met Daan Schuurmans.

Leave a Comment

Your email address will not be published.