Boswachter Amy Zeeman genomineerd voor Award

De Almeerse boswachter Amy Zeeman is één van de acht genomineerden voor de You Go Girl Award, die wordt uitgereikt door het mediaplatform Vaker In De Media en het Sprekersbureau ZijSpreekt. De prijs moedigt meer diversiteit aan vrouwelijke deskundigen in de media aan en de genomineerde zijn vrouwelijke deskundigen die afgelopen jaar zich in de media veel hebben ingezet. Amy werkt voor Staatsbosbeheer als Boswachter Publiek in Almere en is op sociale media actief bezig om mensen de natuur in te krijgen. 

Bijschrift: Amy Zeeman

Als klein meisje is Amy al veel te vinden in de natuur en als ze begint met de studie toegepaste biologie ligt haar passie bij de onderwaterwereld. Maar wanneer ze in haar laatste jaar stage gaat lopen bij de boswachters van de Oostvaardersplassen is ze betoverd door dit beroep. Als boswachter publiek in Almere houdt ze zich nu bezig met alles wat te maken heeft met communicatie, recreatie en educatie in de natuurgebieden.

“Dit werk is enorm belangrijk, omdat wij ervoor zorgen dat mensen de natuur ingaan. En dat ze verwonderd worden door de natuur, hierdoor zullen ze ook anders met de natuur omgaan”, vertelt Amy. Vooral de educatie van basisschoolleerlingen vindt ze erg belangrijk. “Ik vraag dan, om een makkelijke vergelijking te maken, aan de kinderen wat ze ’s ochtends gegeten hebben. Dan is het antwoord broodje kaas. Als ik vervolgens uitleg dat die kaas uit de supermarkt van een koe komt hoor ik: ‘Gadverdamme, dat eet ik nooit meer”, lacht Amy. “Veel kinderen weten gewoon niks over de natuur of komen bijna nooit in het bos. Dat is ernstig, maar dat zorgt wel voor een mooie taak van de boswachter om juist die verwondering te creëren. En dat voor mensen kunnen doen is magisch.”

Sociale media

Als boswachter is Amy het eerste aanspreekpunt, zodat ze nog meer mensen kan stimuleren om de natuur in te gaan. Vooral de jongere generatie wil ze aantrekken. Dit doet ze via verschillende sociale mediakanalen, die langzaam steeds groter zijn geworden. “Ik kwam, toen ik in Dronten-Lelystad, ging werken in een wat ouder team, nu neemt langzaam de jongeren generatie Staatsbosbeheer over. Toen ik in dit team moest uitleggen wat een ‘vlog’ is, besefte ik dat ik me moest inzetten op sociale media, om de jongeren generatie enthousiast te krijgen over dit vak en de natuur”, vertelt Amy enthousiast. Door haar groeiende kanalen werd Amy steeds meer benadert door kranten, radio en tv. Zo werd ze steeds meer actief in de media.

Vaker In De Media

Het mediaplatform Vaker In De Media, die samen met ZijSpreekt de nominatie uitreiken, zet zich sinds 2007 in voor meer diversiteit aan deskundigen in de media. “Je ziet vooral dezelfde mensen aan het woord, die veel op elkaar lijken. En wij zouden hierin graag meer diversiteit zien, meer kleur, meer vrouwen. Zodat de media een goede weerspiegeling van de maatschappij laat zien”, vertelt Janneke van Heugten, een van de oprichters van Vaker In De Media. Ze merkt de afgelopen jaren wel verandering op het gebied van diversiteit in de media, alleen verloopt die volgens haar heel langzaam. “Als we puur naar de cijfers kijken. Dan hebben de veranderingen in de media tussen 1995 en 2005 volledig stil gestaan, pas daarna kwam er verandering. Nu is er steeds meer aandacht voor en begint er langzaam meer diversiteit te ontstaan”, legt Van Heugten uit. “Eerst was de discussie of meer diversiteit überhaupt nodig is een groot ding, hierdoor gebeurde er eigenlijk niks. Het bleef steken bij discussiëren. Maar nu worden er ook eindelijk dingen echt aangepakt en komt er langzaam verandering.”

De website biedt een mogelijkheid voor deskundigen en journalisten om elkaar te vinden. Beide partijen kunnen accounts aanmaken en doormiddel van journalistieke opdrachten contact met elkaar opnemen. Zo probeert het platform journalisten te stimuleren meer deskundige bronnen te gebruiken in producties.

Twee nominaties

In 2019 werd Amy genomineerd voor Vrouw In De Media Flevoland, een prijs die uitgereikt is door Vaker In De Media. “Dit was een groot compliment. En dat compliment werd alleen maar groter toen ik de prijs ook nog eens won!’ vertelt Amy lachend.

Nu is Amy nogmaals door Vaker In De Media genomineerd, dit keer voor de landelijke You Go Girl Award. “Ja, dit is een nog groter compliment. Met deze award probeert Vaker In De Media de media te stimuleren vaker vrouwelijke deskundigen uit te nodigen en het stimuleert vrouwelijke deskundigen om actief te zijn in de media. En dat ik dan genomineerd word betekent dat ik één van die vrouwelijke deskundigen ben, en dat is een heel mooi compliment. Het is gewoon super tof, en ik ben er hartstikke blij mee”, vertelt Amy trots. “Waarom moeten mensen op mij stemmen? Jeetje dat is een lastige vraag. Niks moet, maar ik zou het erg leuk vinden als mensen op mij stemmen. En omdat ik gewoon een hele leuke boswachter ben!”

Leave a Comment

Your email address will not be published.