Natuurpark Lelystad komt coronaperiode goed door

In tegenstelling tot het winkelcentrum van Lelystad, trekt Natuurpark Lelystad veel bezoekers. In het park is het altijd gezellig druk. Zeker tijdens de coronapandemie. De natuur kan er haar gang gaan en verschillende soorten dieren kunnen in grote leefgebieden vrij rondlopen. En met de opening van het gerenoveerde otterverblijf in het vooruitzicht blijft het park in beweging. Een park waar Lelystedelingen graag komen, maar wat maakt dit park nou zo bijzonder? Rolf Hendriks, medewerker Flevo-landschap, vertelt over de natuur, de ontsnapte otters en de toekomst van het park.

“Op zoek naar een leuk uitstapje? Wat dacht u ervan om oog in oog te komen staan met een kudde galopperende przewalskipaarden, imposante edelherten of wroetende zwijnen? Wel eens een eland of wisent in het echt gezien? Ooit ooievaars zien broeden in een hoge boom? Het is allemaal mogelijk in Natuurpark Lelystad.” Flevo-Landschap.nl

Gaia Brondijk

Safariconcept

“Eigenlijk is het spontaan zo ontstaan, het is nooit de bedoeling geweest om een soort safaripark aan te leggen. Maar we zijn ontzettend blij dat het zo is uitgepakt en dat we zo’n mooi park hebben in Lelystad”, vertelt Hendriks enthousiast. Al ruim twintig jaar neemt Het Flevo-Landschap het beheer van het 365 hectare grote gebied op zich, een gebied waarin dier en natuur vrij spel hebben. Het natuurpark bestaat uit bos, grasland, akker en open water. Door het park heen lopen goed begaanbare fiets- en wandelpaden van ruim 18 kilometer. De verschillende dieren bewegen in grote leefgebieden die voor het grootste deel omsloten zijn door hekken. Hierdoor leven de dieren gescheiden van de bezoekers en zijn ze elkaar niet tot last. Dit zorgt wel voor een leuke zoektocht naar de dieren tijdens een bezoek aan het park.

Gemiddeld komen er paar jaar zo’n 200.000 mensen het bezoekerscentrum binnen, dit is maar een deel van het daadwerkelijke aantal bezoekers. Het Flevo-Landschap is blij met dit hoe aantal bezoekers. “We hebben veel bezoekers, al helemaal sinds de coronapandemie. En dat is alleen maar een goed teken. We zien nu vooral mensen die normaal niet zo vaak in de natuur komen, in de natuur komen. En dat is erg mooi om te zien. Dat is natuurlijk ook wel één van de redenen waarom Het Flevo-Landschap bestaat: mensen naar buiten krijgen en van de natuur laten genieten,” vertelt Hendriks. “Af en toe merken we dat het wel erg gezellig druk wordt, maar Natuurpark Lelystad biedt genoeg ruimte om afstand van elkaar te kunnen houden.”

Nog iets wat het park uniek maakt zijn de verschillende fok- en herintroductieprogramma’s waar het park aan meehelpt. Op dit moment worden de wisenten gefokt in het park. Waar het begon met twaalf wisenten, zijn er in de afgelopen twintig jaar ruim 120 wisenten uitgezet in Europa. Hetzelfde is gebeurd met de przewalskipaarden. In Mongolië, waar de dieren in het wild leven, zijn er weer zoveel paarden dat het fokprogramma in het natuurpark is stopgezet. De overgebleven paarden in het park genieten nu van hun oude dag. “In het verleden hadden we ook bevers. Nou, die zijn ontsnapt en inmiddels leven er weer veel bevers in heel Flevoland. Dat is een voorbeeld van een heel spontante herintroductieprogramma, het was niet helemaal de bedoeling”, lacht Hendriks.

Gaia Brondijk

Een kopje koffie met uitzicht

Bezoekers geven aan dat niet alleen de natuur, maar ook het Hajé-restaurant, dat zich in het park bevindt, een bezoek aantrekkelijk maakt. Een lekker kopje koffie of een uitgebreide lunch, op het terras aan het water. “Het is erg leuk om hier te werken, het is een prachtige locatie. De mensen komen ook echt voor de natuur en de dieren waardoor er altijd een hele fijne sfeer hangt in het restaurant, door de gasten die ontspannen terugkomen van hun wandeling”, vertelt Nicole, manager van Hajé Natuurpark. Als manager geniet ze het meest van de feesten en partijen die Hajé verzorgt in de Waterlely, een gebouw met kleine zaal aan het water. “Een mooie dag organiseren volledig naar de wensen van gasten. Als de gasten met een glimlach vertrekken dan is het voor ons geslaagd.”

In de huidige coronaperiode heeft Hajé een creatieve oplossing bedacht om toch voor lekkers te zorgen voor de wandelaars, ook al is het restaurant gesloten. “Voor ons als horeca is de coronaperiode zwaar, maar we hebben een foodtruck op het plein gezet en gelukkig weten vele wandelaars ons te vinden voor een kopje koffie of een lekker frietje. Dus we zijn blij dat we nog iets kunnen doen. En de gasten waarderen het enorm dat we er elke dag staan in de truck”, vertelt Nicole.

In de nabije toekomst staat in het natuurpark een feestelijke opening op de planning. Het verblijf van de otters is flink gerenoveerd. Het liet even op zich wachten, maar komende februari is het nieuwe verblijf eindelijk klaar. “We zijn er erg blij mee en ook erg trots op. Het liefst openen we het verblijf vandaag, maar we moeten gewoon nog even wachten tot hij echt af is”, vertelt Rolf Hendriks.

In de verre toekomst wil het Flevo-landschap niet veel veranderen aan het park. “Het park trekt veel bezoekers, die tevreden zijn. Het concept werkt, we hebben mooie natuur en veel dieren. Dus we willen hoe het nu is vooral in stand houden”, vertelt Hendriks. “Wel willen en kunnen we in de toekomst weer bijdragen aan een nieuw fokprogramma met nieuwe dieren.”

Gaia Brondijk

Leave a Comment

Your email address will not be published.